Mit jelentenek a PET palackokon feltüntetett jelzések?

Blog

Mit jelentenek a PET palackokon feltüntetett jelzések?

Korábbi bejegyzésünkből megtudhatta, hogy az ásványvizes üvegekből milyen anyagok oldódnak ki, illetve miért érdemes kerülni a PET palackokban tárolt vizek és üdítők fogyasztását.

A bevásárlóközpontok polcain az ételek és a különböző szomjoltók nagy része valamilyen műanyag csomagolásban várják, hogy az Ön kosarába landoljanak. Azonban a dörzsölés, a savas közeg, illetve a hő hatására ezek a csomagolások anyaguk miatt káros vegyületeket oldanak ki magukból, amelyek az abban tárolt élelmiszerbe vagy italba landolnak.

Egy-egy ilyen nagy bevásárlás során érdemes szemfülesnek lenni és megnézni, hogy a flakonok, illetve a csomagolások alján milyen jelzések vannak. A különböző számokkal ellátott háromszögek azt jelzik, hogy más és más műanyag típussal van dolgunk.

 

1-es jelzésű műanyag (PETE, PET)

Az egyes jelzésű műanyag a polietilén tereftalát, amelynek jellemzője, hogy

 • átlátszó,
 • törésálló,
 • és megtartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Legtöbbször az édességek csomagolásán, gyümölcslevek flakonjain, előrecsomagolt zöldségek dobozán, ecet csomagolásán, ivójoghurt flakonján, tejes palackokon, majonéz, mustár, ketchup csomagolásán, és majdnem az összes ásványvizes és üdítős palack címkéjén.

Miért érdemes kerülni? Az élelmiszergyártók is figyelmeztetnek, hogy az ilyen típusú műanyagok többszöri használatát kerüljük. Az igénybevétel során a műanyag folyamatosan használódik és repedések keletkeznek rajta, aminek az a következménye, hogy veszélyes anyagok kerülnek bele az általunk fogyasztott élelmiszerekbe.  (Pl. DEHP, ami hatással van az endokrin rendszerre, és antimon-trioxid, ami pedig légzőszervi problémákat és bőrirritációt is okozhat.)

 

2-es jelzésű műanyag (HDPE)

A kettes számmal jelölt műanyag típus a nagysűrűségű polietilén, amely

 • ellenáll a kémiai anyagoknak
 • és biztonságos műanyagként tartják számon.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Ilyen típusú anyagból készülnek a tusfürdők, a samponok, a különböző kozmetikai szerek, mosószerek, öblítők, tisztítószerek csomagolásai, valamint a gyermekjátékok.

3-as jelzésű műanyag (PVC)

Azok a műanyagok, amelyek ebbe a csoportba tartoznak az egyik legveszélyesebb műanyagfajtaként vannak számon tartva.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? A palackok, ételek csomagolásán, illetve a folpack is ebből az anyagból készül.

Miért érdemes kerülni? Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság is elismerte, hogy a PVC egyik alkotóeleme a vinil-klorid rákkeltő hatású. Ahogy a PET jelzésű társai, ezek a műanyagok is DEHP-t bocsájtanak ki, valamint BBzp-t, amelyek károsan hathatnak az Ön egészségére is. Gyermekeknél asztmát idézhet elő, allergiás reakciókat, illetve a vesék, máj és lép működését is befolyásolhatják, ezért mára Európában betiltották az ebből a típusból készült műanyagjátékok gyártását.

 

4-es jelzésű műanyag (LDPE)

A négyes jelölésű műanyagtípus a kis sűrűségű polietilén, amelynek legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy

 • erős,
 • rugalmas,
 • áttetsző,
 • valamint a biztonságos műanyagfajták táborát erősíti.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Ebből az anyagból leginkább szatyrok, zacskók, ételek csomagolásai és fóliák készülnek.

 

5-ös jelzésű műanyag (PP)

Az ide tartozó műanyagok a polipropilének, amelyek

 • magas olvadásponttal rendelkeznek, ezért alkalmas a meleg italok tárolására,
 • valamint biztonságos műanyagként tartják számon.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Jégkrémek, tejtermékek dobozán, valamint a húsok lefedésére használt átlátszó fólia is ebből az anyagból készül.

 

6-os jelzésű műanyag (PS)

A hatos jelzésű műanyagok csoportjába a polisztirolok tartoznak, amelyek

 • szilárd vagy habszivacs állagban fordul elő,
 • és jó szigetelő, ezért például az ételszállítók is ilyen típusú dobozokban hozzák a meleg ételeket.

Miért érdemes kerülni? Azért számít veszélyes műanyagnak, mert sztirolt bocsát ki, amely rákkeltő anyagként van számon tartva. Irritálja a bőrt, a szemeket és a légzőszerveket is. Rossz hatással van az idegrendszer működésére, depressziót, fejfáját és kimerültséget is okozhat.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Leginkább tejtermékek dobozain (joghurtok stb.) fordul elő, azonban hatos jelzésű műanyagból készülnek az eldobható kévés poharak, az élelmiszertároló dobozok, az eldobható habedények és a habszivacs tálcák is, amelyeket zöldségek és gyümölcsök alá szoktak tenni.

 

7-es jelzésű műanyag

A hetes számmal jelölt műanyagok csoportjába tartoznak az 1-6-ig számozott műanyagok valamilyen keveréke, tehát azok, amelyek nem sorolhatóak be az előbb felsorolt kategóriákba.

Miért érdemes kerülni? Mivel pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen alkotóelemekből áll, ezért érdemes távol tartani magunkat az ilyen jelzésű anyagoktól. Ezek a típusok a BPA-t oldják bele az általunk fogyasztott ételekbe és folyadékokba, amely már kis mennyiségű fogyasztás esetén is nagyon káros lehet szervezetének egészségére.

FONTOS! A legújabb növényi alapanyagú műanyagok is 7-es jelzést kaptak, viszont a szám mellett AS, SAN vagy ABS feliratot találunk. Így Ön is könnyebben meg tudja különböztetni, hogy melyik a káros és melyik a biztonságos műanyagtípus.

Hol találkozhat ezzel a jelzéssel? Műanyagtárolók oldalán, gyümölcslevek és szószok dobozán, de a csecsemőknek szánt cumisüvegek és ivó kulacsok is ebből az anyagból készülnek.

 

Mi lehet a megoldás?

Ha nem szeretne olyan vizet fogyasztani, amelybe az imént említett káros anyagok oldódhatnak bele, akkor állítsa elő otthon saját tiszta vizét! Víztisztító készülékeink kiszűrik a szervezetére ártalmas anyagokat, így családja számára is elérhető lesz a kristálytiszta víz. Kerülje el a palackos vizek fogyasztását, amelyek a szállítás során felmelegszenek, roncsolódnak ezáltal rengeteg káros anyaggal rendelkeznek, mire az Ön konyhájába eljut!

Hozzon bölcs és hosszútávon sokkal kifizetődőbb döntést! Válassza az otthoni víztisztítást!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor, hogyan vigye el munkahelyére a tiszta vizet, ha a PET palackok nem alkalmasak a víz tárolására?

A BPA-mentes kulacsok nemcsak az egészségét fogják megóvni az ártalmas anyagoktól, de a különböző kiszerelések lehetővé teszik azt, hogy Ön válassza meg a magával vitt mennyiség mértékét! Nézze meg a különböző stílusú kulacsokat ide kattintva és válassza ki az Ön stílusához leginkább passzoló darabot!

Reméljük mindenki számára sikerült segítséget nyújtanunk abban hogy mit jelentenek a PET palackokon feltüntetett jelzések.

Segítheti életünket a hidrogénnel dúsított víz?

Segítheti életünket a hidrogénnel dúsított víz?

Életünk minősége Életünk minőségét, a 35 év táján bekövetkező oxidó-redukciós változás, minden vonatkozásban befolyásolja! Nem véletlen, hogy ebben az időszakban szokták befejezni a versenysportot és váltani kevésbé energiaigényes mozgásokra. Pedig csak annyi történik, hogy a szervezetünk kevesebb antioxidást állít elő, mint amire szüksége lenne. Kevesebbet, mint amennyire az egyensúly, a harmónia fenntartásához szükségünk lenne és

AZ ÉLET ÜZEMANYAGA A HIDROGÉN!

AZ ÉLET ÜZEMANYAGA A HIDROGÉN!

Sejtjeinkben 2 grammnyi H2-nek H2O-vá válása, oxidációja, 68 000 kalóriát szolgáltat, ami egyike az energiában leggazdagabb reakcióknak. Természetesen a hidrogén nem egyesül rögtön az oxigénnel, mert az egyszerre nagyon sok energiát szolgáltatna, hanem a sejt a hidrogén energiáját lépésről lépésre, a különböző reakciói során szabadítja fel, úgy, hogy az számára optimálisan felhasználható legyen. Ezt a folyamatot

Hogyan előzhetjük meg a betegségek több mint 50%-át? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hogyan előzhetjük meg a betegségek több mint 50%-át?...

A betegségek megelőzése tiszta vízzel kezdődik. A legtöbb ember ivóvízként ma csapvizet vagy ásványvizet fogyaszt. Sajnos nem ismert, hogy az elfogyasztott víz vegyi szennyezettsége, magas ásványi anyag tartalma, milyen mértékben játszik közre a magyarok rossz egészségi állapotában. Pasteur korábban úgy fogalmazott: „betegségeink 90%-át megisszuk”. Sokan gondolják, ma jobb a helyzet, pedig a WHO friss jelentése

Ezért a hidrogén az élet üzemanyaga!

Ezért a hidrogén az élet üzemanyaga!

A hidrogén a legkisebb és a leghatékonyabb antioxidáns, ami a sejtek anyagcserélődése során keletkező szabadgyököket hatástalanítja. De mik is azok a szabadgyökök? A szabadgyökök sejtszinten több célpontot is támadnak, mint például a sejthártyát, a proteineket és a nukleinsavakat, ezáltal szerkezeti károsodást okozhatnak a sejt DNS-ében. Ma még kevéssé ismert, hogy a szabadgyökök okozói lehetnek a

Hogyan védekezhetünk a COVID-19 vírussal, vagy bármilyen más fertőzéssel szemben?

Hogyan védekezhetünk a COVID-19 vírussal, vagy...

Egy angol virológus professzor azt nyilatkozta a magyar televízióban: „Várhatóan a népességünk 70%-a lehet érintett COVID-19-el kapcsolatosan (vagyis elkaphatja a vírust), a fertőzöttek egyharmada várhatóan ezt észre sem veszi, a másik egyharmada enyhe lefolyású megfázásként éli át, és csak a maradék egyharmad lesz beteg. 3-5%-uk bele is halhat.” Mi a megoldás? Mit tehetek? Mi az

Az éltető víz titkai

Az éltető víz titkai

Az életünket segítő, az egészséges, tiszta víz titkai Néha nehéz változtatni azon, ahogy a világot látjuk. Ez a változtatás különösen igaz a fogyasztási szokásainkra, kedvenc ételeinkre és a megszokott ivóvizünkre. Életünkben a víz oly természetes, annyira magától értetődő, hogy fel sem merül, mennyire fontos az életünkben. Folyik a csapból, a zuhanyból, megvesszük a boltban, hajózunk

A víz és a gazdája

A víz és a gazdája

„A legfontosabb amit az olvasó ebben a könyvben talál, az egy reményteljes üzenet arról, hogy a jelenlegi világméretű – sokszor megoldhatatlannak beállított – vízproblémákra igenis van megoldás. Ez nem utópia, ez tudományos kutatásokkal és tapasztalatokkal igazolhatóan járható út. Kedves olvasó! Add a kezed, és nagy szeretettel olyan ajtó elé vezetlek, amely egy fenntartható világra nyílik.

Vízkezelési technológiák

Vízkezelési technológiák

Vízkezelési technológiák   A vízkezelési eljárásoknak számtalan típusa ismert. Beszélhetünk fizikai-, kémiai-, biológiai és ezek ötvözetét alkalmazó vízkezelési technológiákról. Az ivóvizeink szűrésére, tisztítására mely módszereket alkalmazza az általunk használt vízkezelő technológia? Mennyire hatékony eljárás? Ennek járunk ez alkalommal utána.   A vízkezelési eljárást azért alkalmazzák, hogy biztosítsák azokat a minőségi követelményeket, amit az adott vízhasználat

A vízszűrő kancsó működése

A vízszűrő kancsó működése

A vízszűrő kancsó működése   A legelterjedtebb ivóvíztisztítási módszer napjainkban a vízszűrő kancsó használata. Nagyon jó megoldásokat rejt magában, megvannak az előnyei. De ugyanígy hátrányokról is beszélhetünk, ha megnézzük a vízszűrő kancsó működését.   A vízszűrő kancsó működése   Sok fiatal és környezettudatos vállalat keres megoldást arra, hogy a cég alkalmazottai hogyan csökkentenék a megvásárolt

Milyen vízszűrőt vegyek?

Milyen vízszűrőt vegyek?

Milyen vízszűrőt vegyek?   Mindenki, aki vízszűrőt vagy víztisztítót szeretne venni, előtte alaposan utánajár a kérdésnek, hogy melyik készülék számára a legelőnyösebb. Az egyes típusok leírásai rengeteg információt tartalmaznak, amit laikusok nem biztos, hogy azonnal ki tudnak bogozni. Mai bejegyzésünk témája segít eligazodni abban, hogy milyen vízszűrőt érdemes beszerezni.   Milyen előnyökkel jár egy vízszűrő

A polifoszfát élettani hatása

A polifoszfát élettani hatása

A polifoszfát élettani hatása   A vegyszeres lerakódásgátlók közé tartozó, foszfát alapú vegyszer a polifoszfát. Használata során burkot képez a kalcium és magnézium ionok köré, így nem rakódnak le a vízvezetékekben vagy a vízvezetékek kimeneti nyílásain, nem tud vízkövesedni a rendszer. A polifoszfát élettani hatásai ma vita tárgyát képzik a tudatos vásárlók körében, mi is

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?   Arról, hogy mekkora a hálózati víznyomás értéke, azért kell beszélni, mert ha hálózati víztisztító berendezést szeretnénk beszereltetni, a vásárlás folyamán az egyik első kérdés az lesz, hogy mekkora víznyomáshoz szeretnénk vásárolni a szűrőt. De sokunknak fogalmunk nincs arról, hogy mi a víznyomás, vagy hol lehet utánakérdezni, hogy mekkora a

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító berendezések

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító...

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító berendezések   Amikor vásárolunk egy új házat, vagy épp építtetünk, mindenképp szeretnénk hosszú távú megoldásokat a házban található berendezések működéséhez, a jövőbeli energiafelhasználás csökkentéséhez, végül, de nem utolsó sorban az egészségünk megőrzéséhez és háztartási gépeink élettartamának növeléséhez. Ennek érdekében érdemes beszereltetni központi vízlágyítót, illetve akár egyéb, kisebb víztisztító készülékeket. Elmondjuk,

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre?

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre?

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre? Azt már tudjuk, hogy ha vízkövesedik a vízforralónk, hogyan szabaduljunk meg a problémától. Évszázadok óta hatásos fegyver a vízkövesedésre a citrom, az ecet, de napjaink innovációja, a vízlágyító eszközök lehetővé teszik, hogy ennél sokkal hatékonyabban óvjuk meg dolgainkat a vízkő okozta károktól. De felmerülhet a kérdés, hogy

A 7-es jelzésű műanyag átka – minden nap találkozhat vele a szervezete

A 7-es jelzésű műanyag átka – minden nap találkozhat...

Ha a műanyagtárolók oldalát, a gyümölcslevek és szószok dobozát, a flakonok alját és ivókulacsokat veszi górcső alá, bizonyára feltűnik néhány jelzés. A PET-palackok jelzései felett gyakorta elsiklunk, miközben minden egyes korty folyadék önmagunk mérgezésére rakhatja rá a gyújtást. A hetes számmal jelölt műanyagok csoportja a rejtélyes műanyagcsoport, mivel pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen alkotóelemekből

Mi köze van egy teknősnek egy korty vízhez, amit épp megiszik?

Mi köze van egy teknősnek egy korty vízhez, amit épp...

Képzeljen el egy környezetvédelmi szakértőt a kenyai tengerparton állva, ahol a szél lágyan és melegen simogatva érinti a bőrét, miközben ő savanyú képet vág, mivel épp egy teknőst enged vissza a vízbe. Három hétig küzdött a teknős életéért, ami során hashajtókkal próbálta meg megszabadítani a gyomrában található hatalmas mennyiségű műanyagtól. Tévedésből ette meg. A teknős

Desztillált víz készítése

Desztillált víz készítése

Desztillált víz készítése   Iskolai tanulmányainkból talán sokunknak rémlik, hogy tanultunk a desztillált víz készítéséről. De emlékszünk-e a pontos folyamatokra, eszközökre? Ugye, hogy csak homályosan? Rosszabb esetben semmire sem.   Mivel a desztillált víz az egyik legegészségesebb ivóvíz típus, ezúton szeretnénk egy kicsit kitérni a lejátszódó kémiai folyamatokra, valamint arra, hogy vajon van-e gyorsabb és

Milyen vízlágyítót vegyek?

Milyen vízlágyítót vegyek?

Milyen vízlágyítót vegyek?   A vízlágyító készülék kiválasztása nagyon fontos lépés. Ezzel határozzuk meg az egész otthonunk számára, hogy a vizesblokkokban található eszközeink mennyi ideig fognak minket szolgálni. Ehhez nem kell nagy ördöngösség, csupán csak arra a kérdésre kell választ adnia egy témában jártas weboldalnak, hogy milyen vízlágyítót vegyek?   Mitől fog függeni, hogy milyen

Tiszta Víz Üzletház

A vízlágyító só összetétele

A vízlágyító só összetétele   Arról korábbi cikkünkben már írtunk, hogy miért szükséges a csapvíz lágyítása a háztartásokban. Hogyan működik a vízlágyítás a vízlágyítókhoz használt sók segítségével és miért fontos ez? Elővesszük kicsit a középiskolás kémiai ismereteinket, hozzáadunk egy csipet hétköznapiságot sok-sok példával, és már meg is tudtuk, mi a vízlágyító só összetétele.   Mi

A műanyag kulacs tisztítása

A műanyag kulacs tisztítása

A műanyag kulacs tisztítása   Biztos észrevették már, hogy műanyag és műanyag között is van különbség. Van olyan, amibe ha töltünk valamilyen folyadékot, akkor a folyadék íze nem változik, akár többszörös használat után sem. De az ellenkezőjére is tudnánk példát mondani, amikor kirándulás során alig párszor használt kulacsunk ízét átveszi az ivóvizünk. Mit lehet tenni,

Kérdésed van? Tedd fel itt!

Tiszta Víz Üzletház Víztisztító-Szervíz Kft.

Infovonal/Szerviz elérhetőségek:

A Tiszta Víz Üzletház nyitvatartása:

H-K-Cs: 8:00-16:00
Szerda: 8:00-18:00
Péntek: 7:00-15:00

Megközelíthetőség:

A 3-as metróval a Árpád híd megállóig, majd egy 1 perces sétával a centrum felé, majd a második sarok – a Duna oldalán – a Váci út 108. (a Váci út és Zsilip utca sarok). Bármilyen irányból a Róbert Károly krt. – Váci út kereszteződéséig, majd gyalog a centrum felé és a második sarok – a Duna oldalán – a Váci út 108.

Parkolási információk:

Az üzlet környezetében csak fizetős parkolás lehetséges. Parkolási időszak: 08:00 – 20:00 között. Javasolt parkolási területek: Zsilip utca, Árbóc utca, Visegrádi utca, Süllő utca, Váci út páros oldal.

Rólunk:

Cégünk 2008 óta foglalkozik ipari és lakossági vízkezelő és víztisztító berendezések értékesítésével és szervizelésével. Szervizhálózatunk országos lefedettségű, megbízható és rugalmas, folyamatos az alkatrészellátásunk. Kiemelkedően magas, akár 7 év garanciával értékesítjük berendezéseinket. Minden általunk beüzemelt víztisztító berendezést ellátunk vízszivárgás érzékelő, elzáró szeleppel, aminek köszönhetően teljesen biztonságos, szivárgásmentes a készülék használata. A beszerelt berendezések szervizelési igényét folyamatosan nyomon követjük és automatikusan jelentkezünk amikor esedékessé válik. Berendezéseink mind kiváló minőségűek és rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel.