Desztillált víz készítése
Desztillált víz készítése
Iskolai tanulmányainkból talán sokunknak rémlik, hogy tanultunk a desztillált víz készítéséről. De emlékszünk-e a pontos folyamatokra, eszközökre? Ugye, hogy csak homályosan? Rosszabb esetben semmire sem.
Mivel a desztillált víz az egyik legegészségesebb ivóvíz típus, ezúton szeretnénk egy kicsit kitérni a lejátszódó kémiai folyamatokra, valamint arra, hogy vajon van-e gyorsabb és jobb módja annak, hogy nagyobb adag desztillált vizet állítsunk elő egyszerűen?
A desztilláció folyamata
A desztillált víz olyan folyadék, amelyre azt mondjuk, hogy kémiailag tiszta víz. Előállítása rém egyszerű, tán minden nap elvégezzük tudtunkon kívül úgy, hogy még nem is vásároltunk házi vízdesztilláló készüléket. Az otthon, konyhai körülmények között végzett desztillációs eljárás a vízforralás, mert eközben a fazék tetején lecsapódó pára, tulajdonképpen desztillált víz.
Desztillált vizet tehát desztillációs eljárással nyerhetünk, akár otthoni körülmények között is. A desztillációs eljárás során ionmentes, kémiailag tiszta vizet nyerhetünk, mely nem tartalmaz sok ásványi anyagot, vagyis egy egészségesebb, ivásra jobban használható vizet kapunk. A vezetékes ivóvízben rengeteg oldott és szilárd anyagot találhatunk, melyek mérete igen változatos, ám szabad szemmel még így sem látszanak (jobb esetben). Az oldott ásványianyag-tartalom az, amit a desztillációval minimálisra vagy nullára csökkentünk.
Desztillált víz készítése
Legegyszerűbb elkészítési módja a desztillált víznek, ha fogunk egy nagy fazekat, engedünk bele vezetékes ivóvizet, majd fedő alatt forralni kezdjük. A forrást követően, az edény fedőjén kicsapódó párát, ami maga a desztillált víz, összegyűjtjük egy másik edényben. De valljuk be őszintén, nem ez lesz a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer, de mindenképp célravezető lehet ez is, ha nem engedhetünk meg magunknak korszerűbb berendezést.
Másik módszer, amivel desztillált vizet nyerhetünk egy viszonylag új eljárás, aminek lépéseit röviden bemutatjuk. Ha tehetjük, alakítsunk át egy kuktát, ami úgy fog működni, mint egy kisebb fajta pálinkafőző készülék. A pálinka főzése sem más, mint a szesz lepárlása, de esetünkben a cél az ion- és ásványmentes tiszta víz nyerése. Vigyázat! Ez a fajta átalakítás veszélyes is lehet, ráadásul az előbbi fazékban vízforralós módszerrel ellentétben még drága anyagköltséggel is jár a művelet!
A harmadik módszer igazán egyszerű, ámde költséggel jár: vásároljunk patikában palackozott desztillált vizet, amivel garantáltan elkerülhetjük a balesetveszélyt!
A negyedik módszer az, hogy a kisebb mennyiségű pálinkafőzésre használt és készen vásárolható gyári, teljesen biztonságos lepárló készüléket vásárolunk meg. Ez is sokkal biztonságosabb módja a lepárlásnak, mint az otthon barkácsolt verzió.
Az ötödik, és cégünk szakembereinek egybehangzó véleménye alapján a legjobb desztilláló eszköz a házi vízdesztilláló készülék.
A házi vízdesztilláló készülék
Azért érdemes használni a házi vízdesztilláló készüléket, mert egyszerűen, kényelmesen és biztonságosan elkészíthetünk nagyobb mennyiségű desztillált vizet. Nincs arra szükség, hogy nyílt lángot használjunk, nem igényel állandó felügyeletet.
Elég csak a készülék dugalját bedugni a fali csatlakozóba, megtölteni a megjelölt szintig csapvízzel, és bekapcsolni a nyomógomb segítségével. A készülék automata, vagyis ha végzett a desztillálással, magától lekapcsol. Amint kihűlt, fogyasztható, amit szervezetünk meg fog hálálni.