A vízlágyító só összetétele
A vízlágyító só összetétele
Arról korábbi cikkünkben már írtunk, hogy miért szükséges a csapvíz lágyítása a háztartásokban. Hogyan működik a vízlágyítás a vízlágyítókhoz használt sók segítségével és miért fontos ez? Elővesszük kicsit a középiskolás kémiai ismereteinket, hozzáadunk egy csipet hétköznapiságot sok-sok példával, és már meg is tudtuk, mi a vízlágyító só összetétele.
Mi a kemény víz?
Biztos észrevették már, hogy vannak olyan helyek az országban, ahol ha kezet mosnak, csak úgy habzik a szappan, míg máshol csak éppen hogy mutat valami hajlandóságot a habzásra. Mondunk egy másik példát: a hétvégén főzött bableves babja nem akar megpuhulni, pedig még be is lett előző éjjel áztatva. Vajon miért történnek ilyen dolgok?
Erre a kemény víz a válasz, ami Magyarország területén eltérő mértékben van jelen, még a vezetékes ivóvíz hálózatunkban is. A szappan anionjai reakcióba lépnek ugyanis a víz keménységéért felelős kalcium és magnézium ionokkal, oldhatatlan anyagként csapódnak ki a vízből, habzás nélkül. A babban is ugyanezen oldott állapotban lévő magnézium és kalcium ionok csapódnak ki és akadályozzák meg a hüvelyes növény puhulását.
Mi a vízkő?
A vízkő a vízben található kalcium és magnézium-karbonát, ami melegítés hatására kicsapódik az edény falán. A víz változó keménységéért a vízben oldott állapotban megtalálható kalcium-karbonát Ca(HCO3)2 és magnézium karbonát Mg(HCO3)2 a felelősek, de ezek kicsapódását forralással elérhetjük.
A víz állandó keménységét azon kalcium és magnézium ionok okozzák, amelyek nem a kalcium és magnézium-karbonát vegyületben vannak jelen. Az állandó vízkeménységet szokták a német keménységi skálával megjelölni.
A vízlágyítás folyamata
Ahhoz, hogy megszüntessük a vízkeménységet, illetve csökkentsük az oldott állapotban található kalcium és magnézium ionokat, vízlágyításhoz kell folyamodnunk. A víz desztillációjával például megszüntethetjük a vízkeménységet, és az oldott anyagok is eltűnnek a desztillált vízből. A desztillált vizet korszerűen desztilláló készülékkel lehet létrehozni.

desztilláló
A változó keménységért felelős kalcium és magnézium-karbonát, mint már említettük, forralás útján kicsapódik, így egy szűrő segítségével eltávolítható a vízből. A forralással keletkezett lágy víz nem teljesen tiszta, a kalcium és magnézium ionok többsége nátrium ionokra lettek kicserélve. A nátrium ion már nem akadályozza pl.: a szappan habzását.
Milyen módokon csökkenthető az összes vízkeménység?
Az összes vízkeménység eltávolításához már vegyszeres kezelés szükséges (szóda vagy trisó), amikor a vízben oldott állapotban lévő kalcium és magnézium-karbonát reagál a szóda vagy trisó jelenlétére, és velük vízben rosszul oldódó csapadékot képez, amit szintén szűréssel eltávolíthatunk.
Másik módszer az összes vízkeménység csökkentéséhez, ha ioncserélő eljárást használunk. Ioncserélő gyantaként olyan anyagokat használunk fel a vízlágyító készülékekhez, mint a szilícium tartalmú ásványok (ilyen pl.: zeolit).
Vízlágyító só összetétele
A vízlágyító készülékben található gyantát regenerálni kell, ehhez használunk vízlágyító sókat. Ezek segítenek abban, hogy a gyanta ismét vízlágyítóként működjön. A vízlágyító sók tömény nátriumkloridból – vagy más néven konyhasó (NaCl) – vagy káliumkloridból (KCl) állnak. Ezt vezetik át a gyantán, így a túlsúlyban lévő nátrium anionok és kálium anionok reakcióba lépnek a gyantában található kalcium és magnézium ionokkal, így a gyanta ismét használható lesz.