Esővízkezelés

Leírás

Esővízhasznosítás

 

A természetben az életet esővíz működteti. Ha az egyre növekvő környezetszennyezést figyelembe vesszük, akkor valószínű, hogy a közeli jövőben csak a csapadékok vize lesz az egyetlen, mindenki által hozzáférhető, természetes és nagyon jó minőségű vízforrás. Ezen túl, ma minden liter tetőről begyűjtött esővíz csökkenti az ivóvíz bázisainkra nehezedő nyomást. Ha az „éltető minőségű” ivóvizünket csap- vagy esővízből állítjuk elő, akkor a palackozott ásványvizek vásárlása feleslegessé válik. A rendszer elterjedésével műanyag palackok milliárdjai már nem szennyezik, károsítják a környezetünket többé.

A lágy – vízkő nélküli – esővíz, tisztálkodásnál, takarításnál összehasonlíthatatlan kényelmet biztosít. Aki ilyen vízben nem mosott hajat vagy nem fürdött benne, nem ismeri ezt az élvezetet. Mert a vízkő és a klór többé nem irritálja az érzékeny bőrt és sokkal kevesebb szappant vagy más szert használunk. A szappan első érintésre habzik, a fazékban a húsok és a hüvelyes főzelékfélék gyorsabban puhulnak meg.

Családok tízezreinek a tapasztalata szerint, a mosó- és mosogatószerek mennyiségét 50 – 60 százalékkal le lehet csökkenteni. Vízkő hiányában az elektromos ellenállást használó háztartási gépek (mosó- és mosogatógép, kávéfőző, vízmelegítő és forraló, gőzvasaló, kerámia csapok stb.) élettartama jelentősen megnő, minden vízlágyító szer, vagy desztillált víz használata nélkül. A mosógép az agyonreklámozott vízkőoldó csodaszerek nélkül is tiszta marad. Mellőzhetjük a drága és legtöbbször környezetszennyező vízlágyító berendezések megvételét, üzemeltetését és karbantartását.

Mindezeken túl, az esővíz hasznosításának elsődleges célja mégsem a vezetékes vízzel való takarékoskodás (bár ez is megvalósul), hanem a családunk egészségének a védelme!

 

Hogyan tervezzük meg az esővíztározót?

 

A tározót mindig a tető vízszintes vetületének a felszínére kell méretezni. Tehát nem a család nagyságára, nem a vízigényeire, de még az évi csapadékmennyiségre sem. Nagyon ritka az az eset, amikor a tető olyan nagy, hogy a begyűjtött víz mennyisége több, mint a család vízigénye. Ekkor vagy a tároló térfogatát csökkentjük a szokásos méretezéshez képest, vagy a tárolót csak a tető egy részére kötjük rá.

Van még egy fontos adat, ami tévedések forrása is lehet. A tároló méretezését a csapadékosabb és az aszályos tájak közötti különbségek nem befolyásolják. Egy adott tetőre Szegeden, vagy a Kékestetőn is azonos méretű tároló kell, ugyanis mérsékelt égövön az esők évi eloszlása között nincs túl nagy különbség. Viszont a begyűjthető csapadék mennyisége Szegeden kevesebb, mint a Kékestetőn. Folyamatos használat mellett az eszményi tároló térfogat kb. 120 – 200 liter/m2 vízszintes tetővetület. (Így ha 100 m2 a tető alapterülete 100 m2 x 200 liter/m2 = 20.000 liter = 20 m3)

Ha valaki a nyaralójában akarja elhelyezni, ahol a tető viszonylag kicsi, míg a vizet úgyszólván csak a vakáció alatt használják, akkor a számítás egészen más. Ekkor a tároló sokkal nagyobb, mert az évi csapadékot egy–két hónap alatt fogyasztják el. Ekkor a teljes évi csapadék-mennyiséget célszerű begyűjteni. Egy évente 700 mm-es (0,7 méteres) csapadékmennyiségű területen levő 25 m²-es alapterületű nyaralóhoz 0,7×25=17,5 felkerekítve egy 18 köbméteres tároló elhelyezése szükséges.

Ha nagyobb a tetőfelületünk, akkor egyszerűbb a helyzetünk, mert elég a család felhasználási igényeire tervezni térfogatot, vagy használhatjuk a felesleges vizet kertlocsolásra.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a tervezésnél?

 

1. Meg tudjuk-e oldani, hogy az esőcsatornából ne jusson levél vagy egyéb szemét (döglött bogár, madár, stb.) a tározóba.
2. Úgy alakítsuk ki a tározót, hogy takarítás munkafolyamatait is kényelmesen állva el lehessen végezni.
3. Fontos, hogy a tározó fala beton vagy malterral simított téglafal legyen, mert itt kevésbé alakul ki a felületen biofilm.
4. Takarítás szempontjából lényeges, hogy a tározó alja egy kis mélyedésbe (zsompba) lejtsen, ahonnan egy szivattyúval könnyedén ki tudjuk küldeni         a szennyezett vizet.

 

Az esővíztározó kialakítása:

 

Ha bármilyen kérdése lenne a kialakítással kapcsolatosan hívja szakértőinket!

Elérhetőségeink