Miből veszi fel szervezetünk az ásványi anyagokat?
Miből veszi fel szervezetünk az ásványi anyagokat?
“Az ivóvíznek nem feladata, hogy elássa szervezetünket ásványi anyagokkal, mint azt az isotonikos ital-gyártók állítják. Igaz, hogy a szervetlen ásványi anyagok valóban bejutnak a vérkörünkbe, de nem a sejtjeinkbe, mert a sejtplazma falánál kizárólag az ásványi anyag fizikai minőségétől függ a bejutás.
A bejutás szempontjából döntő: milyen szerves szállító kötötte meg az ásványi anyagot.
Az ásványi anyagok szerves megkötése a növényekben történik meg. Kizárólag a növények által megkötött formában tudnak tápanyagként szolgálni az ásványi anyagok.
Szervezetünk kizárólag szervesen kötött formában, pl. aminosavakkal megkötve tudja felvenni az ásványi anyagokat. Ilyen formában találhatók az ásványi anyagok a növényekben, a gyümölcsökben és a zöldségekben. Azok az ásványi sók azonban, amelyek technikai, élvezeti vagy tartósítási okokból utólagosan lettek hozzáadva az élelmiszerekhez, azok szervetlen formájúak, és – egy bizonyos mennyiség fölött – károsak a szervezetünkre. A gyógyszeripar például ebből az okból kifolyólag köti meg az ásványi anyagokat olyan szerves anyagokkal, mint a citrat, glukoz, orotat, stb. Ezáltal erősen fokozható az ásványi anyagok bio-előfordulása. A bio-előfordulás azt mutatja, hogy a szervezetünkbe bevitt anyag valóban, igazolhatóan beépül szövetjeinkbe. Szervezetünk ásványianyag-igénye legjobban a feldolgozatlan, fel nem hevített gyümölcsökből, zöldségekből, salátákból és tejtermékekből telíthető.”
Miből veszi fel tehát szervezetünk az ásványi anyagokat? Együnk sok-sok zöldséget és gyümölcsöt! A hőkezelés tönkreteszi az enzimeket, így fontos hogy leginkább nyersen fogyasszuk őket!
Amennyiben kérdése van, kollégáink szívesen segítenek Önnek elérhetőségeink egyikén!