Desztillált víz emberi fogyasztásra, avagy hogyan hat a szervezetünkre?

Blog Főoldalra Vizeink, tisztított víz, fordított ozmózis (RO)

Desztillált víz emberi fogyasztásra, avagy hogyan hat a szervezetünkre?

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire alkalmas a desztillált víz emberi fogyasztásra, hogyan hat az emberi szervezetre? Elő tudjuk-e otthonainkban állítani? Ezekre a kérdésekre keressük a választ mai cikkünkben.

Mi az összefüggés a vízkeménység és a desztillált víz között?

Már korábbi cikkeinkben foglalkoztunk részletesebben a magyarországi vízkeménység kérdéskörével. A vízben oldott kalcium és magnézium ionok okozzák a vízkeménységet. Ez Magyarország egyes területein hol erősebb, hol gyengébb értéket mutat (német keménységi fok nk0), érdemes kivizsgáltatni, ha módunk van rá. Miért is fontos ez?

Vízzel üzemelő háztartási berendezéseink – mosógép, mosogatógép, kávéfőző, stb. – valamint vizes blokkjainkban található berendezések – csapok, zuhanyfejek, bojlerek, stb. – élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen kemény a víz, amit a hálózati vezetékekből használunk.

A desztillált víz nem más, mint az oldott állapotban lévő ionoktól (többek között a kalcium és magnézium ionoktól is) megtisztított víz, így a tisztítás során a víz keménységét is jelentősen csökkenthetjük.

Három folyamat: desztilláció, ioncserélés, ozmózis. Ugyanaz? Vagy mégsem?

Mindhárom folyamatnak egy a lényege: olyan kiváló minőségű vízhez juttatni a felhasználókat, amihez nem lehet hozzájutni egyszerű vezetékes ivóvíz esetében.

Az ioncserélést, mint eljárást leginkább a vízlágyító készülékek használják (vízlágyítási eljárásban van szerepe). Itt egyszerűen megszűrik a vizet a vízkeménységért felelős kalcium és magnézium ionoktól, egy ún. ioncserélő gyanta segítségével.

Az ioncserélésnél valamivel összetettebb eljárással tisztítják a vizet az ozmózis elvén működő víztisztító berendezések. Így a mikro- és makro- szennyeződések nagy részétől megszűrik a csapvizet.

A desztilláció más néven lepárlás. Amikor vizet forralunk a tűzhelyen és a pára lecsapódik a fedőn, akkor lényegében már desztillált vízhez jutottunk. De lehet-e ezt egyszerűbben, ellenőrzött körülmények között véghez vinni? Igen.

A házi desztilláló készülék

Ahhoz, hogy egyszerűen, kényelmesen és gyorsan készítsünk otthonunkban desztillált vizet, érdemes beszerezni egy vízdesztillálót. Nagyon sokan tartanak a tűzhelyen forralt víztől, illetve a lecsapódott pára összegyűjtésétől. Ennél a készüléknél csak annyit kell megtennünk, hogy vizet töltünk bele, áram alá helyezzük és a gomb megnyomása után már foglalkozhatunk is mással, mert automatikusan le fog kapcsolni, mikor elkészült.

desztilláló

Desztillált vagy tisztított víz?

A desztillált és a tisztított víz közötti legfőbb különbségeket egy táblázatban foglaltuk össze.

Desztillált vízTisztított víz
A desztillált víz olyan vízforma amely szennyeződés és természetes ásványi anyagoktól mentes.A tisztított víz olyan vízforma amelyet szűrési módszerekkel nyernek ki. A tisztított víz nem tartalmaz vegyszereket és szennyeződéseket.
A desztillált vizet desztillálási folyamatból nyerik.A tisztított vizet különböző tisztítási módszerekkel nyerik, például szűrőkkel.
A desztillált víz előállításához egy desztilláló készülékre van szükség amelynek költsége viszonylag alacsony.A tisztított víz előállításához víztisztító berendezésre van szükség amelynek költsége viszonylag többe kerül a fejlett technológiák miatt.

A TisztaVíz Üzletház egyik ajánlott víztisztító berendezése az RO 102-A víztisztító aminek 5 lépcsős szűrőrendszerének köszönhetően nagyon alacsony ásványi-anyag tartalmú vizet tud előállítani.

Desztillált víz emberi fogyasztásra – jó vagy nem?

Amennyiben az emberek figyelnek az étkezésre és megfelelő mennyiségben visznek be tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, a desztillált víz fogyasztása nem károsítja az emberi szervezetet, ellentétben azzal, amit sok helyen lehet olvasni. Sőt kifejezetten előnyös a fogyasztása bizonyos esetekben.

Hasznos a desztillált víz abban az esetben, ha szeretnénk megtisztítani a szervezetünket, hiszen képes megszabadítani minket a felhalmozódott salakanyagoktól, a lerakódott ásványi sóktól és a bomlástermékektől. Ennek hatására pedig javulhat a vérkeringésünk, könnyebb lehet a májunk és a vesénk munkája, illetve a porcszöveteket is rugalmasabbá teheti, tehát kijelenthetjük, hogy jó hatással lehet a szervezetünkre. A desztillált víz akár kúraszerű fogyasztása is ajánlott.

Előnye továbbá, hogy ha főzésre vagy mondjuk tea készítéshez használjuk, jobban érvényesülnek az ízek, finomabb lesz az étel vagy jobban érezhetjük a tea gyümölcsös ízét, illetve könnyebben ki tudnak oldódni az ásványi anyagok a zöldségekből. Ezen felül a vízlágyítókhoz hasonlóan desztillált vizet használva meghosszabbíthatjuk a háztartási eszközeink élettartamát is, például a kávéfőző vagy párologtató esetében nem kell így tartanunk a vízkő képződéstől sem.

Hátrányosságok

A fent említett tényezők mellett, a desztilláló készülék hátrányosságait is fontos számításba venni, hiszen kétoldalról kell körüljárni minden témát. A desztilláló készülékeknek a következő hátrányosságát gyűjtöttük össze:

 • Vízkövesedik
 • Hangos
 • Forró készülék – fűti a szobát (ami talán télen még jól jön, nyáron már egyáltalán nem)
 • Igényes a takarítása
 • Lassan állítja elő a tiszta vizet
 • Kevés víz áll folyamatosan rendelkezésre
 • Viszonylag nagy helyet foglal a konyhapulton

Ezzel szemben, a víztisztítók:

 • 5 lépcsős szűrőrendszeren szűri meg a vizet, amik cserélhetőek
 • A tartály feltöltésekor van enyhe hangja
 • Nem fűti/hűti a szobát, a szobahőmérsékletű víz folyik át rajta
 • Nem kell takarítani, éves szűrőcserén kívűl nincs egyéb tennivaló a készülékkel
 • Állandó vízellátásra képes, nagyob vízigény esetén a tartálynak köszönhetően egyszerre több liter vizet képes adni amit egyből elkezd újratölteni
 • Nem foglal helyet a konyhapulton
 • A konyhapultba építhető és a külön “tisztavizes” csapon keresztül egyből iható

Tehát, minden ami hátrányosság a desztillálóban, az előny a víztisztítóban. A TisztaVíz Üzletház ajánlásával tekintsd meg az RO (fordított ozmózis) 102 víztisztítókat:

Kedvenc termékek

Vízlágyító meghibásodás és hibakódok

Vízlágyító meghibásodás és hibakódok

A vízlágyító egy olyan vízkezelési berendezés ami a hálózati vízvezetékre felszerelve lágyított vízzel látja el a vízzel érintkező vezetékeket és egyéb hálózatra felszerelt készülékeket. Más szóval, a vízlágyító lágyított vízzel látja el otthonunkat. A vízlágyítóknak az “agya” a vezérlőfej, ami a készülék folyamatait kezeli; bekapcsolja a regenerálást, figyeli a sótartalmat, lezárja a kezeletlen vizet a

Segítheti életünket a hidrogénnel dúsított víz?

Segítheti életünket a hidrogénnel dúsított víz?

Életünk minősége Életünk minőségét, a 35 év táján bekövetkező oxidó-redukciós változás, minden vonatkozásban befolyásolja! Nem véletlen, hogy ebben az időszakban szokták befejezni a versenysportot és váltani kevésbé energiaigényes mozgásokra. Pedig csak annyi történik, hogy a szervezetünk kevesebb antioxidást állít elő, mint amire szüksége lenne. Kevesebbet, mint amennyire az egyensúly, a harmónia fenntartásához szükségünk lenne és

AZ ÉLET ÜZEMANYAGA A HIDROGÉN!

AZ ÉLET ÜZEMANYAGA A HIDROGÉN!

Sejtjeinkben 2 grammnyi H2-nek H2O-vá válása, oxidációja, 68 000 kalóriát szolgáltat, ami egyike az energiában leggazdagabb reakcióknak. Természetesen a hidrogén nem egyesül rögtön az oxigénnel, mert az egyszerre nagyon sok energiát szolgáltatna, hanem a sejt a hidrogén energiáját lépésről lépésre, a különböző reakciói során szabadítja fel, úgy, hogy az számára optimálisan felhasználható legyen. Ezt a folyamatot

Hogyan előzhetjük meg a betegségek több mint 50%-át? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hogyan előzhetjük meg a betegségek több mint 50%-át?...

A betegségek megelőzése tiszta vízzel kezdődik. A legtöbb ember ivóvízként ma csapvizet vagy ásványvizet fogyaszt. Sajnos nem ismert, hogy az elfogyasztott víz vegyi szennyezettsége, magas ásványi anyag tartalma, milyen mértékben játszik közre a magyarok rossz egészségi állapotában. Pasteur korábban úgy fogalmazott: „betegségeink 90%-át megisszuk”. Sokan gondolják, ma jobb a helyzet, pedig a WHO friss jelentése

Ezért a hidrogén az élet üzemanyaga!

Ezért a hidrogén az élet üzemanyaga!

A hidrogén a legkisebb és a leghatékonyabb antioxidáns, ami a sejtek anyagcserélődése során keletkező szabadgyököket hatástalanítja. De mik is azok a szabadgyökök? A szabadgyökök sejtszinten több célpontot is támadnak, mint például a sejthártyát, a proteineket és a nukleinsavakat, ezáltal szerkezeti károsodást okozhatnak a sejt DNS-ében. Ma még kevéssé ismert, hogy a szabadgyökök okozói lehetnek a

Hogyan védekezhetünk a COVID-19 vírussal, vagy bármilyen más fertőzéssel szemben?

Hogyan védekezhetünk a COVID-19 vírussal, vagy...

Egy angol virológus professzor azt nyilatkozta a magyar televízióban: „Várhatóan a népességünk 70%-a lehet érintett COVID-19-el kapcsolatosan (vagyis elkaphatja a vírust), a fertőzöttek egyharmada várhatóan ezt észre sem veszi, a másik egyharmada enyhe lefolyású megfázásként éli át, és csak a maradék egyharmad lesz beteg. 3-5%-uk bele is halhat.” Mi a megoldás? Mit tehetek? Mi az

Az éltető víz titkai

Az éltető víz titkai

Az életünket segítő, az egészséges, tiszta víz titkai Néha nehéz változtatni azon, ahogy a világot látjuk. Ez a változtatás különösen igaz a fogyasztási szokásainkra, kedvenc ételeinkre és a megszokott ivóvizünkre. Életünkben a víz oly természetes, annyira magától értetődő, hogy fel sem merül, mennyire fontos az életünkben. Folyik a csapból, a zuhanyból, megvesszük a boltban, hajózunk

A víz és a gazdája

A víz és a gazdája

„A legfontosabb amit az olvasó ebben a könyvben talál, az egy reményteljes üzenet arról, hogy a jelenlegi világméretű – sokszor megoldhatatlannak beállított – vízproblémákra igenis van megoldás. Ez nem utópia, ez tudományos kutatásokkal és tapasztalatokkal igazolhatóan járható út. Kedves olvasó! Add a kezed, és nagy szeretettel olyan ajtó elé vezetlek, amely egy fenntartható világra nyílik.

Vízkezelési technológiák

Vízkezelési technológiák

Vízkezelési technológiák   A vízkezelési eljárásoknak számtalan típusa ismert. Beszélhetünk fizikai-, kémiai-, biológiai és ezek ötvözetét alkalmazó vízkezelési technológiákról. Az ivóvizeink szűrésére, tisztítására mely módszereket alkalmazza az általunk használt vízkezelő technológia? Mennyire hatékony eljárás? Ennek járunk ez alkalommal utána.   A vízkezelési eljárást azért alkalmazzák, hogy biztosítsák azokat a minőségi követelményeket, amit az adott vízhasználat

A vízszűrő kancsó működése

A vízszűrő kancsó működése

A vízszűrő kancsó működése   A legelterjedtebb ivóvíztisztítási módszer napjainkban a vízszűrő kancsó használata. Nagyon jó megoldásokat rejt magában, megvannak az előnyei. De ugyanígy hátrányokról is beszélhetünk, ha megnézzük a vízszűrő kancsó működését.   A vízszűrő kancsó működése   Sok fiatal és környezettudatos vállalat keres megoldást arra, hogy a cég alkalmazottai hogyan csökkentenék a megvásárolt

Milyen vízszűrőt vegyek?

Milyen vízszűrőt vegyek?

Milyen vízszűrőt vegyek?   Mindenki, aki vízszűrőt vagy víztisztítót szeretne venni, előtte alaposan utánajár a kérdésnek, hogy melyik készülék számára a legelőnyösebb. Az egyes típusok leírásai rengeteg információt tartalmaznak, amit laikusok nem biztos, hogy azonnal ki tudnak bogozni. Mai bejegyzésünk témája segít eligazodni abban, hogy milyen vízszűrőt érdemes beszerezni.   Milyen előnyökkel jár egy vízszűrő

A polifoszfát élettani hatása

A polifoszfát élettani hatása

A polifoszfát élettani hatása   A vegyszeres lerakódásgátlók közé tartozó, foszfát alapú vegyszer a polifoszfát. Használata során burkot képez a kalcium és magnézium ionok köré, így nem rakódnak le a vízvezetékekben vagy a vízvezetékek kimeneti nyílásain, nem tud vízkövesedni a rendszer. A polifoszfát élettani hatásai ma vita tárgyát képzik a tudatos vásárlók körében, mi is

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?

Mekkora a hálózati víznyomás értéke?   Arról, hogy mekkora a hálózati víznyomás értéke, azért kell beszélni, mert ha hálózati víztisztító berendezést szeretnénk beszereltetni, a vásárlás folyamán az egyik első kérdés az lesz, hogy mekkora víznyomáshoz szeretnénk vásárolni a szűrőt. De sokunknak fogalmunk nincs arról, hogy mi a víznyomás, vagy hol lehet utánakérdezni, hogy mekkora a

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító berendezések

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító...

Központi és egyéb vízlágyító, víztisztító berendezések   Amikor vásárolunk egy új házat, vagy épp építtetünk, mindenképp szeretnénk hosszú távú megoldásokat a házban található berendezések működéséhez, a jövőbeli energiafelhasználás csökkentéséhez, végül, de nem utolsó sorban az egészségünk megőrzéséhez és háztartási gépeink élettartamának növeléséhez. Ennek érdekében érdemes beszereltetni központi vízlágyítót, illetve akár egyéb, kisebb víztisztító készülékeket. Elmondjuk,

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre?

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre?

Milyen hatással van a vízkő az emberi szervezetre? Azt már tudjuk, hogy ha vízkövesedik a vízforralónk, hogyan szabaduljunk meg a problémától. Évszázadok óta hatásos fegyver a vízkövesedésre a citrom, az ecet, de napjaink innovációja, a vízlágyító eszközök lehetővé teszik, hogy ennél sokkal hatékonyabban óvjuk meg dolgainkat a vízkő okozta károktól. De felmerülhet a kérdés, hogy

A 7-es jelzésű műanyag átka – minden nap találkozhat vele a szervezete

A 7-es jelzésű műanyag átka – minden nap találkozhat...

Ha a műanyagtárolók oldalát, a gyümölcslevek és szószok dobozát, a flakonok alját és ivókulacsokat veszi górcső alá, bizonyára feltűnik néhány jelzés. A PET-palackok jelzései felett gyakorta elsiklunk, miközben minden egyes korty folyadék önmagunk mérgezésére rakhatja rá a gyújtást. A hetes számmal jelölt műanyagok csoportja a rejtélyes műanyagcsoport, mivel pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen alkotóelemekből

Mi köze van egy teknősnek egy korty vízhez, amit épp megiszik?

Mi köze van egy teknősnek egy korty vízhez, amit épp...

Képzeljen el egy környezetvédelmi szakértőt a kenyai tengerparton állva, ahol a szél lágyan és melegen simogatva érinti a bőrét, miközben ő savanyú képet vág, mivel épp egy teknőst enged vissza a vízbe. Három hétig küzdött a teknős életéért, ami során hashajtókkal próbálta meg megszabadítani a gyomrában található hatalmas mennyiségű műanyagtól. Tévedésből ette meg. A teknős

Desztillált víz készítése

Desztillált víz készítése

Desztillált víz készítése   Iskolai tanulmányainkból talán sokunknak rémlik, hogy tanultunk a desztillált víz készítéséről. De emlékszünk-e a pontos folyamatokra, eszközökre? Ugye, hogy csak homályosan? Rosszabb esetben semmire sem.   Mivel a desztillált víz az egyik legegészségesebb ivóvíz típus, ezúton szeretnénk egy kicsit kitérni a lejátszódó kémiai folyamatokra, valamint arra, hogy vajon van-e gyorsabb és

Milyen vízlágyítót vegyek?

Milyen vízlágyítót vegyek?

Milyen vízlágyítót vegyek?   A vízlágyító készülék kiválasztása nagyon fontos lépés. Ezzel határozzuk meg az egész otthonunk számára, hogy a vizesblokkokban található eszközeink mennyi ideig fognak minket szolgálni. Ehhez nem kell nagy ördöngösség, csupán csak arra a kérdésre kell választ adnia egy témában jártas weboldalnak, hogy milyen vízlágyítót vegyek?   Mitől fog függeni, hogy milyen

Tiszta Víz Üzletház

A vízlágyító só összetétele

A vízlágyító só összetétele   Arról korábbi cikkünkben már írtunk, hogy miért szükséges a csapvíz lágyítása a háztartásokban. Hogyan működik a vízlágyítás a vízlágyítókhoz használt sók segítségével és miért fontos ez? Elővesszük kicsit a középiskolás kémiai ismereteinket, hozzáadunk egy csipet hétköznapiságot sok-sok példával, és már meg is tudtuk, mi a vízlágyító só összetétele.   Mi

Kérdésed van? Tedd fel itt!

Tiszta Víz Üzletház Víztisztító-Szervíz Kft.

Infovonal/Szerviz elérhetőségek:

A Tiszta Víz Üzletház nyitvatartása:

H-K-Cs: 8:00-16:00
Szerda: 8:00-18:00
Péntek: 7:00-15:00

Megközelíthetőség:

A 3-as metróval a Árpád híd megállóig, majd egy 1 perces sétával a centrum felé, majd a második sarok – a Duna oldalán – a Váci út 108. (a Váci út és Zsilip utca sarok). Bármilyen irányból a Róbert Károly krt. – Váci út kereszteződéséig, majd gyalog a centrum felé és a második sarok – a Duna oldalán – a Váci út 108.

Parkolási információk:

Az üzlet környezetében csak fizetős parkolás lehetséges. Parkolási időszak: 08:00 – 20:00 között. Javasolt parkolási területek: Zsilip utca, Árbóc utca, Visegrádi utca, Süllő utca, Váci út páros oldal.

Rólunk:

Cégünk 2008 óta foglalkozik ipari és lakossági vízkezelő és víztisztító berendezések értékesítésével és szervizelésével. Szervizhálózatunk országos lefedettségű, megbízható és rugalmas, folyamatos az alkatrészellátásunk. Kiemelkedően magas, akár 7 év garanciával értékesítjük berendezéseinket. Minden általunk beüzemelt víztisztító berendezést ellátunk vízszivárgás érzékelő, elzáró szeleppel, aminek köszönhetően teljesen biztonságos, szivárgásmentes a készülék használata. A beszerelt berendezések szervizelési igényét folyamatosan nyomon követjük és automatikusan jelentkezünk amikor esedékessé válik. Berendezéseink mind kiváló minőségűek és rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel.