
Desztillált víz emberi fogyasztásra, avagy hogyan hat a szervezetünkre?
Desztillált vizet desztillációs eljárással nyerhetünk, akár otthoni körülmények között is. A desztillációs eljárás során ionmentes, kémiailag tiszta vizet nyerhetünk, mely nem tartalmaz sok ásványi anyagot, vagyis egy egészségesebb, ivásra jobban használható vizet kapunk. A vezetékes ivóvízben rengeteg oldott és szilárd anyagot találhatunk, melyek mérete igen változatos, ám szabad szemmel még így sem látszanak (jobb esetben). Az oldott ásványianyag-tartalom az, amit a desztillációval minimálisra vagy nullára csökkentünk.
Desztillált vizet desztillációs eljárással nyerhetünk, akár otthoni körülmények között is. A desztillációs eljárás során ionmentes, kémiailag tiszta vizet nyerhetünk, mely nem tartalmaz sok ásványi anyagot, vagyis egy egészségesebb, ivásra jobban használható vizet kapunk. A vezetékes ivóvízben rengeteg oldott és szilárd anyagot találhatunk, melyek mérete igen változatos, ám szabad szemmel még így sem látszanak (jobb esetben). Az oldott ásványianyag-tartalom az, amit a desztillációval minimálisra vagy nullára csökkentünk.
Legegyszerűbb elkészítési módja a desztillált víznek, ha fogunk egy nagy fazekat, engedünk bele vezetékes ivóvizet, majd fedő alatt forralni kezdjük. A forrást követően, az edény fedőjén kicsapódó párát, ami maga a desztillált víz, összegyűjtjük egy másik edényben. De valljuk be őszintén, nem ez lesz a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer, de mindenképp célravezető lehet ez is, ha nem engedhetünk meg magunknak korszerűbb berendezést.
Desztilláció, ioncserélés, ozmózis. Ugyanaz? Vagy mégsem?
Mindhárom folyamatnak egy a lényege: olyan kiváló minőségű vízhez juttatni a felhasználókat, amihez nem lehet hozzájutni egyszerű vezetékes ivóvíz esetében.
Az ioncserélést, mint eljárást leginkább a vízlágyító készülékek használják (vízlágyítási eljárásban van szerepe). Itt egyszerűen megszűrik a vizet a vízkeménységért felelős kalcium és magnézium ionoktól, egy ún. ioncserélő gyanta segítségével.
Az ioncserélésnél valamivel összetettebb eljárással tisztítják a vizet az ozmózis elvén működő víztisztító berendezések. Így a mikro- és makro- szennyeződések nagy részétől megszűrik a csapvizet.
A desztilláció más néven lepárlás. Amikor vizet forralunk a tűzhelyen és a pára lecsapódik a fedőn, akkor lényegében már desztillált vízhez jutottunk.
Desztillált vagy tisztított víz?
A desztillált és a tisztított víz közötti legfőbb különbségeket egy táblázatban foglaltuk össze.
Desztillált víz |
Tisztított víz |
---|---|
A desztillált víz olyan vízforma amely szennyeződés és természetes ásványi anyagoktól mentes. |
A tisztított víz olyan vízforma amelyet szűrési módszerekkel nyernek ki. A tisztított víz nem tartalmaz vegyszereket és szennyeződéseket. |
A desztillált vizet desztillálási folyamatból nyerik. |
A tisztított vizet különböző tisztítási módszerekkel nyerik, például szűrőkkel. |
A desztillált víz előállításához egy desztilláló készülékre van szükség amelynek költsége viszonylag alacsony. |
A tisztított víz előállításához víztisztító berendezésre van szükség amelynek költsége viszonylag többe kerül a fejlett technológiák miatt. |
A TisztaVíz Üzletház egyik ajánlott víztisztító berendezése az RO 102-A víztisztító aminek 5 lépcsős szűrőrendszerének köszönhetően nagyon alacsony ásványi-anyag tartalmú vizet tud előállítani.
Hasznos a desztillált víz abban az esetben, ha szeretnénk megtisztítani a szervezetünket, hiszen képes megszabadítani minket a felhalmozódott salakanyagoktól, a lerakódott ásványi sóktól és a bomlástermékektől. Ennek hatására pedig javulhat a vérkeringésünk, könnyebb lehet a májunk és a vesénk munkája, illetve a porcszöveteket is rugalmasabbá teheti, tehát kijelenthetjük, hogy jó hatással lehet a szervezetünkre. A desztillált víz akár kúraszerű fogyasztása is ajánlott.
Víz desztillálló hátrányosságai
A fent említett tényezők mellett, a desztilláló készülék hátrányosságait is fontos számításba venni, hiszen kétoldalról kell körüljárni minden témát. A desztilláló készülékeknek a következő hátrányosságai vannak:
- Vízkövesedik
- Hangos
- Forró készülék – fűti a szobát (ami talán télen még jól jön, nyáron már egyáltalán nem)
- Igényes a takarítása
- Lassan állítja elő a tiszta vizet
- Kevés víz áll folyamatosan rendelkezésre
- Viszonylag nagy helyet foglal a konyhapulton
Ezzel szemben, a víztisztító készülékek tulajdonságai:
- 5 lépcsős szűrőrendszeren szűri meg a vizet, amik cserélhetőek
- A tartály feltöltésekor van enyhe hangja
- Nem fűti/hűti a szobát, a szobahőmérsékletű víz folyik át rajta
- Nem kell takarítani, éves szűrőcserén kívűl nincs egyéb tennivaló a készülékkel
- Állandó vízellátásra képes, nagyob vízigény esetén a tartálynak köszönhetően egyszerre több liter vizet képes adni amit egyből elkezd újratölteni
- Nem foglal helyet a konyhapulton
- A konyhapultba építhető és a külön “tisztavizes” csapon keresztül egyből iható
Tehát, minden ami hátrányosság a desztillálóban, az előny a víztisztítóban. A TisztaVíz Üzletház ajánlásával tekintsd meg az RO (fordított ozmózis) 102 víztisztítókat: