Az ivóvíz szerepe
Szervezetünkben a víz szerepe annyira alapvető, hogy ha 2 liter hiányzik a testünkből (a 46 literből 4,3 %), akkor súlyos vízhiányos állapotba kerülünk. A víz tehát nem csupán fontos alapanyag, hanem egy nagyon érzékenyen beállított, egyensúlyra törekvő vízháztartás alkotórésze.
Szervezetünk átlagos sűrűsége 1.020 -1.040 gramm/liter, ami mindössze 2-4 %-kal több a tökéletesen tiszta (ásványi anyagoktól mentes) víz sűrűségénél. Ez alapján belátható, hogy az emberi test, így szöveteink víztartalma kémiailag egy igen híg oldatnak mondható. Ha konyhasó és tiszta H2O összekeverésével szeretnénk kifejezni egy ember átlagos koncentrációját, akkor egy liter vízben kb. 5-10 gramm konyhasó feloldásával keletkezik ugyanez a kémiai sűrűségű oldat. Az élő szervezetek folyadékháztartásuk “sűrűségét” tekintve hasonlítanak egy liter vízben egy csipet konyhasó keverékéhez.
Rendkívül fontos tehát, hogy milyen ásványianyag-tartalmú ivóvizet fogyasztunk. Ha elérjük, hogy az ivással bevitt víz sűrűsége alacsonyabb a testünkben lévő sejtnedvek sűrűségénél, ekkor és csak ekkor beszélhetünk optimális kiválasztásról, mert ebben az esetben van a bevitt víznek oldóképessége. Ha ivóvizünk, üdítőitalunk, ételeink „töménysége” magasabb a sejtnedveink „sűrűségénél”, ozmotikus nyomásánál, akkor a bevitt víznek nincs oldóképessége, és elvízteleníti a sejteket. Ez a sejt egyensúlyzavarához vezet, és a vesénk is túlterheltté válik, képtelen kiválasztani! Az eredmény: allergia, bélpanaszok, magas vérnyomás, ízületi fájdalmak, meszesedés, rák, cukorbetegség, vesekövek, májbetegségek, elhízás, kövek lerakódása, stb.
Az ivóvíz ásványianyag-tartalmának szervezetünkre gyakorolt hatását dr. Morell vizsgálta, és az alábbi összefüggéseket állapította meg:
-
a 375 mg/l feletti ásványianyag-tartalom kifejezetten káros és lerakódásokat okoz,
-
a 150 mg/l felettieknek a kiválasztásra nincs pozitív hatása,
-
a 95 mg/l alatti ivóvizek támogatják a kiválasztást,
-
a 60 mg/l alattiak nagyon jó méregtelenítenek, salaktalanítják szervezetünket.
Ha dr. Morell táblázatát végiggondoljuk, felismerjük: egészségünk legfontosabb jótevője az alacsony ásványianyag-tartalmú, TISZTA VÍZ.