Ásványvíz vagy tisztított víz?
Az utóbbi időben egyre többet hallunk arról, hogy van-e értelme a házi víztisztító berendezéseknek, hiszen a boltok polcain széles termékpaletta van az ásványvizekből.
Ma a szakemberek véleményét is megosztja az ásványvizekkel bevitt ásványi anyagok szerepe, ezért vizsgáljuk meg egy másfajta megközelítésből. Az összegyűjtött információk saját véleményünket tükrözik. Vele egyetérteni, elfogadni nem szükséges. Mi úgy gondoljuk: e sorok elolvasása után pusztán logikus gondolkodással mindenki eldöntheti, hogyan szeretné az “ásványvíz kérdést” szemlélni.
Talán még nem felejtettük el, mi is történt 2005. szeptemberében az ásványvizek ellenőrzésekor. Arról nem szól a hír, hogy előtte mi volt, és arról sincs adat, hogy azóta mik történtek. A fejünkben viszont a kisördög nem alszik.
Az írott történelem során – az utóbbi évtizedeket kivéve – nem emlékszem olyan esetre, hogy az emberiség mély kutakat fúrt volna, hogy ásványi anyagokban gazdag vízhez jusson. Az emberek összegyűjtötték az esővizet, illetve a folyók, kutak ásványi anyagban szegény vizét itták. Az ásványi anyagokat a táplálékkal, szerves formában vitték be szervezetükbe.
Ők talán még tudták, mik a víz legfontosabb feladatai szervezetünkben:
- A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat.
- A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
- A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron- és protonszintet.
- A tüdőnkben a víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk.
- A víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához.
- A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
A víz leírt funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben.
Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?
Ezeknek két fajtája létezik: szerves és szervetlen. A “szervetlen” elnevezés azokra az ásványi anyagokra utal, amelyek nem növényi illetve állati eredetűek, vagyis nem élők. Mivel ezek az alkotóelemek nem élők, a szervezetünk nem tudja hasznosítani, a sejtjeink nem hajlandóak azokat beépíteni. Az ilyen ásványi anyagok “hulladékként” halmozódnak fel a zsírszövetekben, a sejtközi állományban, az érfalon (meszesedés) vagy egyéb szerveinkben.
Ezzel szemben a szerves ásványi anyagok élő táplálékul szolgálnak, akár a napi zöldség, gyümölcs, gabona, akár hús vagy olajos magvak fogyasztásával jutnak be a szervezetünkbe. A szerves ásványi anyagokat sejtjeink könnyen beépítik, és ezek egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlenek. De ha a vízből próbáljuk biztosítani a mindennapi nyomelem-bevitelünket, akkor hiányállapot léphet fel.
A vízben lévő ásványi anyagok szervetlenek, azokat testünk csak kis százalékban (3-5 %) tudja hasznosítani. Ezzel szemben az elfogyasztott ételekből akár 100%-ban tudja beépíteni a szerves ásványi anyagokat szervezetünk.
Ha megnézzük a vizek ásványianyag-tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak kisebb részét tartalmazzák.
Ásványi anyag | A szervezet napi szükséglete | Szervetlen anyag 1 l ásványvízben | Szerves ásványi anyag 100 g termékben |
Kalcium Kálium Magnézium Vas Cink Nátrium |
1000 mg 2000 mg 300 mg 19 mg 12 mg 2000 mg |
45-220 mg 90 mg 50 mg 3 mg 2 mg 150 mg |
Sajt 1200 mg Szója 2000 mg Dió 250 mg Búzakorpa 13 mg Korpakenyér 2 mg Sajt 1300 mg |
Az ásványi anyagoktól mentes, tiszta víz valóban megfosztja testünket a létfontosságú ásványoktól?
Nem, ez fiziológiailag lehetetlen. Egyesek arra a meggyőződésre jutottak, hogy mivel az RO-víz rendkívül tiszta, ezért kimossa az ásványi anyagokat és nyomelemeket a testünkből.
A tiszta víz (RO-víz) eltávolítja szervezetünkből a “hulladékot”, miközben biztosítja az emberi élet számára elengedhetetlen táplálékot: a kristálytiszta, egészséges vizet. A sejtjeink a szerves ásványokat a test építésére és működtetésére használják, míg a felesleges anyagokat az alacsony ásványianyag-tartalmú víz képes hatékonyan “kimosni” belőlünk. Így kioldja az összes szervetlen ásványt és szennyeződést, amelyek máskülönben visszamaradnának, és olyan létfontosságú szervekben halmozódnának fel, mint a máj és a vese, illetve a belekben és a zsírszövetekben rakódnának le.
Klinikai mérések azt mutatják, hogy a vízzel felvett ásványi sók az elfogyasztásuk (ivás) után szervezetünkből a vizelettel távoznak. Csak nagyon kivételes esetekben, hosszantartó, teljes böjtölés alatt, hasznosít szervezetünk valami keveset a vízzel fogyasztott ásványi sókból. Szervezetünk ásványi só készletét az elfogyasztott táplálékból veszi fel. A különböző elemeket, amelyekre szükségünk van, mint a kalciumot, magnéziumot, nátriumot, káliumot, vasat és a nyomelemeket szervezetünk csak nagyméretű szerves molekulákkal körülvéve tudja hasznosítani.
A szénsav kell nekünk?
Vegyük elő a józan észt! A tüdőnk, a szervezetünk épp megszabadulni szeretne a széndioxidtól, hogy friss oxigénhez juttassa sejtjeinket. Ezek a sejtek működésük során oxigént vesznek fel, és széndioxidot adnak le. A “buborékos” vízzel a szervezetünkbe pont azt a széndioxidot juttatjuk be, amitől meg szeretne szabadulni. Akkor miért “fojtjuk” meg magunkat?
Hogyan teszi ihatóvá a fordított ozmózis-elven működő víztisztító az ivóvizet?
A csapvizünkből szinte minden oldott anyagot és szennyeződést kiszűr (szervetlen anyagokat, nehézfémeket, baktériumokat, gyógyszer- és vegyszermaradványokat, stb.). Így a berendezéssel nemcsak az ivóvizünket tudjuk szűrni, hanem végre tiszta vízzel készíthetjük az ételeinket is. A magyar jogszabályok szerint tartalmaznia kell az ivóvíznek 50 mg/liter minimum keménységet. Megjegyezzük, hogy sem a német, sem az EU szabvány, de távolabb menve, sem az USA vagy a WHO szabvány nem ír elő minimum keménységet az ivóvízre.
Néhány nemzetközi szakmai hozzászólás a tiszta vízhez:
“Testünk ásványiagyag-szükségletét leginkább az ételek biztosítják, nem az ivóvíz.”
American Medical Journal (Amerikai Orvosi Folyóirat)
“Az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokból elenyészően kevés mennyiséget tartalmaz a víz az élelmiszerekhez képest. Ha valakinek az étrendje változatos, még ha nem is kiegyensúlyozott, akkor sem fog nyomelem-hiányban szenvedni.”
Dr. Henry A. Schroeder, Dartmouth Medical School (Dartmouth Orvosi Szakiskola)
“A béltraktusban lévő mérgek okozta betegségekért szinte mindig a víz keménysége (az oldott ásványok jelenléte) a felelős. Ezek (a szilárd, ásványi részecskék) a bélfalakról bejutnak a nyirokrendszerbe, ahonnan minden a vérbe kerül, és az ereken keresztül végül eljut a szervezet minden részébe. Ez okozza az emberek betegségeinek nagy részét.”
Dr. Charles Mayo, a világszerte ismert Mayo Klinika orvosa
“Az egyedüli ásványi anyagok, melyeket a testünk hasznosítani tud: a szerves ásványi anyagok. Minden más típusú ásványi anyag idegen elem a szervezet számára, amelytől meg kell szabadulnia.”
Dr. Allen E. Banik: The Choice is Clear (A választás világos)
“A szervetlen ásványi anyagok – továbbá a káros koleszterin és a só – leginkább az agy (melynek 75%-a víz) vékony ütőereit és más véredényeit támadja. Az ütőerek rugalmatlanná válása, az erek elmeszesedése attól a naptól kezdődik, amikor a csapvízből először kerülnek szervetlen vegyi és ásványi anyagok a testünkbe.”
Dr. Paul Bragg: The Shocking Truth About Water (A megdöbbentő igazság a vízről)